Төрегелді ШАРМАНОВ, Қазақ тағамтану академиясының президенті
– Өзіңіз «адам денсаулығын» бірінші орынға қойып, талай жылдан бері медицина саласында аянбай қызмет етіп, дұрыс тамақтану қағидаларын зерттеп келесіз. Айтыңызшы, бүгінде күнделікті тұтынып жүрген азық-түліктің қауіпсіздігі мен сапасы қандай деңгейде?
– Жалпы, «мынау жақсы, анау жаман» деп айта алмаймыз, себебі еліміздің нарығын толтырып тұрған тауар әр тараптан келеді. Қытайдан, Өзбекстаннан, Ресейден, Америкадан, Африкадан да жетеді. Жан-жақтан ұшақ, кеме, пойыз, машинамен ұзақ жол жүріп отырып әкелінгеннен кейін, бір климаттан басқа климатқа ауысқандықтан тамақтың қадір-қасиеті жоғалып, әртүрлі көріністер береді. Мысалы, банан жемісінің сыртына қарап қызығамыз, ал шын мәнінде қызығатын түгі жоқ, өйткені оның құрамындағы пайдалы дәрумендер мен микроэлементтердің бәрі өзгеріп кеткен. Сондықтан жемістің баяғы өскен жердегі қадірі мен бүгінгі пайдаланар кездегі қадірін салыстыруға болмайды. Екіншіден, сыртқы климаттың әсері, өсімдікті өсіру үшін пайдаланатын нитрат жемістің бұзылуына әкеледі. Мысалы, өсімдікке әсер ететін жануарларға қарсы пестицид пайдаланады. Сол пестицид өнімнің құрамында қалып қойса, әлгі өнімді қаншалықты көп пайдалансаң соншалықты зиян етпек. Бұл дегенің адамның ағзасын қауіпті өзгерістерге алып баруы мүмкін. Демек, өсімдіктердің құрамындағы дәрумендердің азайып кетуі түрлі аурулардың пайда болуына жол бермек. Мәселен, он жыл бұрынғы қызанақтың құрамындағы заттар қазіргі күні осы жерде өскен қызанақтың өзінде азайып келеді. Сол үшін жетпеген немесе жоғалып кеткен заттарды орнына келтіру мақсатында биологиялық активті тамақтарды (БАТ) пайдалануға мәжбүрлік туады. Ал БАТ-тың бәрі пайдалы деп айтуға тағы болмайды. Негізі, оған көп әуестенудің қажеті аз, бірақ амалсыздан қолданамыз. Егер өнім өзінің дәріптеген қасиетіне сай болса құба-құп. Бірақ шын мәнісінде олай бола бермейді, оның пайдасы бар ма, жоқ па оны жете тексеру керек. Алайда БАТ-ты зиян екен деп қашудың қажеті шамалы, пайдалы жағын анықтап, халыққа зиянсыз екенін дәлелдеп береміз. Көбіне біз бұл мәселеге өте сақпыз, өйткені саудаға түскен дүниенің барлығы біз тексерген өнім бе әлде басқасы ма, оны біле қоймаймыз. Бірақ сертификат бергенде тексерген өніммен сәйкес пе, жоқ па соны бақылау қажет. Сондай-ақ ішкі нарықта таралып жатқан дүниенің барлығына түгелдей жауап береміз деп айта алмаймыз. Өйткені сыртқы көріністері әртүрлі тамақтың түрлері көп-ақ, ал оның барлығын мақтай алмаймыз. Мысалы, Қытайдан келетін түрі әдемі алманы қарасаңыз, көп уақытқа дейін бұзылмайды, ал өзімізде өсетін алманы алсақ төрт-бес күннен кейін тоңазытқыштың ішінде тұрса да босап кетіп жатады. Яғни сырттан келетіндердің құрамында көпке дейін сақтап тұратын химиялық қоспалар бар. Сонда оның пайдалы жақтары азайып кетеді де, зиянды жақтары басым түседі.
– Жалпы, бүгінде өзіңіз басқарып отырған «Қазақ тағамтану академиясы» немен айналысады?
– Біз нарықта таратылатын әлдебір компания тамақтарының зияны бар-жоғын анықтау үшін сараптау комиссиясын жүргіземіз, химиялық түрде тексереміз, зиянсыз екеніне көз жеткіземіз. Егер зияны болса, бірден ескертіп, ары қарай сатылымға жібермейміз, сертификат бермейміз. Ал біздің көзімізді ала бере, сырт орында сатып жатса, біздің оларды жауапкершілікке тартуға мүмкіншілігіміз бар, тіпті сот арқылы дәлелдеп, жауапкершілікке тарта аламыз. Бірақ ондай жағдай сирек кездеседі. Екіншіден, балалар тағамын, әсіресе, емшектегі немесе емшектен кеткен балаларға арнап, ауруға шалдыққан балалардың денсаулығын, иммунитетін жақсарту үшін жасына, ортасына лайықтап ауруларға төтеп беретін тағам түрлерін дайындаймыз. Кеңес Одағы кезінен бері жасаймыз. Жетпісінші жылдары Қазақстанның көлемінде цехтар, ауруханалардың жанында балалардың тағамын жасайтын бөлімдер болатын, қазір бұл азайып кетті. Бүгінде сырттан келетін тағамның түрлері көп те, балаларға арналған табиғи сүттен жасалған тамақты табу қиын. Өйткені олар міндетті түрде стерилизацияға ауысады. Мысалы, сиыр сүтінен жасалынатын тамақтардың өзі, негізінен, стерилдеуден (сверхстерилизация) өткен, бұл кезекте май қышқылының да, ақуыздың да құрамы өзгеріп кетеді. Мәселен, пайдасынан гөрі зияны басымырақ болып кетуі де мүмкін. Түрі, дәмі – сүт, май қышқылы бар айран сияқты йогурт та табиғи сүтті өзгертіп барып жасалған дүние. Сондықтан балаға берілетін тамақтың қауіпті жақтарын азайту мақсатында біз осы жағын тексерумен айналысамыз. Сосын асқазан, ішек-қарын, бүйрек, бауыр, жүрек-қан тамырлары, туберкулез сияқты созылмалы ауруларға, психикалық ауруларға қарсы жасайтын тамақтарымыз көп-ақ. Сонымен қатар ғарышкерлерге арналған өзіміздің рецептпен дайындалатын ғарышқа лайықталған тамақтарымыз бар. Біздің атақты ғарышкерлеріміз дастарқанымыздан дәм татып, батамды алған еді. Себебі ғарыштағы адамның жайы жердегі адамнан бір бөлек, онда салмақсыздық болады. Физикалық мүмкіншілігі азайып кетеді, соны ескере отырып қауіптен сақтау үшін баяғыдан келе жатқан тамақтың түрлері бар. Соның модельдеріне лайықтап тамақтарды немен байыту керек, қандай жағдайларда ғарыштағы зиянды әрекеттерден сақтап қалу қажеттігіне мән береміз. Енді Назарбаев университетімен қосылып, жасты ұзарту үшін, еңбекке қабілеттілікті сақтап қалу үшін тағы да тағамның түрлерін дайындап жатырмыз. Өйткені қазіргі таңда өте жиі кездесетін қауіпті дерттің түрі – семіздік. Салмақтың артықшылығы бірден жүрек-қан тамырлары ауруларына шалдықтырады, диабетті көбейтіп жібереді, ми жұмысының әлсіздігіне әкеледі. Салмақ артықшылығы жалпы бай елдер не кедей елдерде ғана емес, жаста да, кәріде де кездесетін – эпидемия. Бұған қарсы күрес жан-жақты, халықаралық деңгейде жүруі тиіс. Жаңағы айтқанымдай, адамның жұмыс қабілетін төмендетпей жасарту, жасты ұлғайту – бүгінде алдымызға қойылып отырған басты міндеттердің бірі. Жасару дегеніміз – ауырып жүріп көп жасағаның емес, еш ауырмай жасты ұзарту. Яғни ой еңбегін, физикалық еңбекті сақтай отырып, ортада еркін жүретін өмірді сақтау керек. Қазіргі медицина бұрынғыдай емес, дәл медицинаға айналды. Бұрындары математика, теоретика, физиканы ғана дәл ғылыми бағыт десе, қазір медицина да солай. Бүгінде медицинаның мүмкіншілігі зор, диагнозды тексеріп қана қоймай, соны ескертеді, жаңа технология да соған мүмкіншілік туғызып отыр. Фармацевтиканың жағдайы да жақсарды. Мысалы, біз осы уақытқа дейін бас ауырғанда ішетін дәрілерді қазір адамдардың 100 пайызына бірдей бермейді, өйткені ол біреуіне жақсы әсер етсе, енді біріне әсер шамалы болуы мүмкін. Маған әсер еткен дәрі менің жасымдағы екінші адамға басқаша әсер беруі ғажап емес. Сондықтан қазір дәріні жасаудың өзі де бұрынғыдай емес, адамға дәлдеп бағыштап жасалынады.
– «Халық денсаулығы мен тағам мәселесі тығыз байланысты» деп едіңіз. Иә, түрлі аурулардың көбі тамақ өнімдерінен болатынын шетел ғалымдары да дәлелдеп отыр. Дұрыс тамақтану үшін қандай өнімдерді пайдалану қажет?
– Негізі, адамның ауруын, адамның көңіл күйін әрбір жас әртүрлі сезінеді. Мен өз басым етті жақсы көремін. Көбі осы 30-40 жасында да сол тамақты қабылдай отырып, өз қалпымды сақтасам екен деп ойлайды. Бұған қатысты Қожанасырдың мына анекдотын айтамын көбіне. Қожанасыр: «мен жас кезімдегі күшімнен айырылмаппын» деп айтыпты. Жұрт «Ол қалай?» деп сұраса, «Анау тұрған үлкен тасты көрдің бе? Соны жас кезімде көтере алмаушы едім, қазір де көтере алмаймын. Сол күшім қалды» деген екен. Негізі, жас кезіңде жеген тамақтарды кейін ондай мөлшерде қабылдауға болмайды. Өйткені жас ұлғайған сайын адам ағзасы өзгереді, мүмкіншілік азая береді, ас қорыту күшінің деңгейі төмендей береді. Демек, ет, май асқазанға үлкен күш түсіреді. Сол үшін өз басым дәмді болғанына қарамастан, ет, май сияқты кейбір тамақтарды көп жемеуге тырысамын. Әсіресе, көк шөп, жемістер, көкөністерді пайдаланамын.
– Қандай ұлттық тағамдардың пайдасы көп?
– «Жылқының еті – төсек салып жатқанша, сиырдың еті – таң сарғайып атқанша, қойдың еті – келесі күн батқанша» дейді ғой қазақ халқы, ол рас, жылқының еті тез сіңімді, тез қорытылатын, салмақ түсірмейтін ет. Жылқының еті ғана емес, сүтінің өзі қасиетті. Біз пайдаланатын бүкіл жануарлардың сүтін қайнату керек, стерилдеуден өтуі тиіс. Ал биенің сүтін қайнатуға да, стерилдеуге де болмайды, өйткені қасиетін жоғалтады. Биенің сүтін сауып алған бойда пайдалана бересің, оның кереметтілігі – сол. Бұған қатысты мен «биенің сүтін көбейтіп, одан әртүрлі тағам түрлерін жасау керек» деп Үкіметке ұсыныс та жасағам. Жалғыз ғана өзгермейтін, фальсификацияға келмейтін тек – биенің сүті. Мысалы, сиырдың сүтінен жасаған сары майды май деу қиын. Сексен пайызға дейін өтірік оның барлығы, өйткені сары май сүттен жасалады ғой, сүттің өзі стерилизацияға түседі. Олар стерилизацияланған (сверхстерилизованный) деп мақтанып тұрып жазады. Стерилизациядан өткендері сол – пастерленген, ультрапастерленген деп жазылып жүрген сүттер. Қаймақтың да қасиеті өзгеріп кеткен. Оның құрамындағы өзгеріс ағзаға қауіпті. Мұны айтсам, ертең олар мені жау санауы ғажап емес. Мысалы, жақсы сүттен жасалған тамақ 3-4 күннен артық шыдамай бұзылады. Ал стерилизациядан өткені айлап, жылдап сақталады. Оның еш жақсылығы жоқ. Сақтау үшін жақсы шығар себебі бактериясы жоқ, ал шын мәнісінде құрамы қауіпті. Сонда жалғыз ғана табиғи қасиетін жоғалтпағаны – биенің сүті.
– Байқасам, бүгінгі таңда жастар арасында ет жемейтін вегетарианецтерге айналып бара жатқандар бар. Ал оған дейін ет жеп жүрген адамның кейін еттен бас тартуы денсаулыққа әсер етпейді ме?
– Жоқ, қайта мен оны құптаймын. Ата-аналар балаларының ет жемейтінін айтып, алаңдағанда «несіне қорқасыңдар?» деймін. Қайта денсаулығына жақсы, асқорытуы үшін, жүріп-тұруына жеңіл болатынын айтамын. Ал үлкен кісілерге шама келгенше ет жеуден бас тарту керек. Дәмі тартымды деп жейді де, етті жиі жегеннен өздерінің ауырлап қалатынын байқамайды, жүріс-тұрысы нашарлап кетеді, қимылдауының өзі қиындап, жата бергісі келеді, содан салмақ та қосыла бермек. Үлкен кісілерде екі қауіп бар: бірі – салмақтың азайып кетуі, екіншісі – салмақтың артуы. Азайып кету – адамның бұлшық етінің нашарлауы. Ал толысу майдың көбінен болады. Яғни салмақтың азайғаны да, көбейгені де – қауіпті. Қайта дене қимылы арқылы осы салмақты сақтап қалу керек. 100 пайыз калория бар, соның 30 пайызы майдың есебінен, 12-13 пайызы ақуыздан, 55-60 пайыз көмірсудың есебінен болуы тиіс. Осы мөлшерден артық болып кетсе зиян. Сондықтан осы шеңберде болса, тепе-теңдік пайда болады да зиянды әрекеттер жоғалады. Қанша калория алсаң сондай көлемде шығындауың керек, егер шығындалмаса, семіздікке апарып соғады.
– Бүгінде гендік модификацияланған өнімдер жайында екіұшты ойлар айтылып келеді, өздеріңіз де бұл мәселені талай көтеріп келесіздер...
– Бұл туралы мен көп айттым. Негізі, оның еш зияны жоқ дүние. Көпшілік қате ойлайды немесе кейбіреулері әдейі қателестіреді. Модификацияланған өнім – ішінде пайдалы дәрумендері көбейтіліп, жақсартылған өнімдер. Ал ол қалай алынады? Әртүрлі организмдерді реттеп, ең жақсы дүниелерін жинақтайды, ол сыртқы зиянды әрекеттен сақтау үшін әсер етеді. Негізі, оның адам ағзасына қабылдайтын әсері ғана бар. Ал әсер ететін түрлендіру факторы (модифицирующий фактор) сыртта қалады, ішке кірмейді. Көпшілігі «ГМӨ генетиканы өзгертеді екен» деп адастырады. Ол ешбір дәлелдеуге келмейтін, дәлелдеу мүмкін емес жалған ұғым. Өйткені генді өзгерту үшін генді модификацияланған факторды үлкен инженерлік әсермен ғана кіргізеді. Адамның ғана емес, өсімдіктердің, жан-жануарлардың клеткасы бірнеше қабат қорғалған, оған кіруі мүмкін емес. Қанша тырыссаң да кіргізе алмайсың. Мысалы, Америкада соя бұршағының 70 пайызы генді модификацияланған. Мұндай тамақтарды Америкадан артық ешбір ел дайындамайды. Тамақтың көптеген түрлерін тек Қытай, Жапония, Корея жасайды. Америкалықтар – өз денсаулығын күту, сақтау жағынан алдына жан салмайтын халықтардың бірі. Олар ғылыми жолмен әрбір азаматтың денсаулығын сақтауға мұқият қарайды, арнайы ұйым да жұмыс істейді. Америкада өсімдіктер жылма-жыл өсіп жатыр, жиырма жылдан асты әлі бірде-бір зиянын көрсеткен ғылыми дерек жоқ. Зиянды әсері болып жатқан күнде ғылыми түрде жан-жақты тексеріліп, жойып жібереді. «Генді модификацияланған өнімдерді пайдаланамыз» деп Елбасының өзі айтты ғой. Ендеше, оны жай айтқан жоқ, ғылыми деректерге сүйеніп барып айтып отыр.
–Нарықтағы өнімдердің қанша пайызын тексеріп, зерттеп отыруға мүмкіндіктеріңіз бар?
– Қаражат бөлінген жағдайда ғана тексереміз. Негізінен, әртүрлі жағдайларда тамақ өнімдері тексеріліп тұрады. Өйткені зиян деп айту үшін де оны дәлелдеуіміз қажет.
– Денсаулық сақтау мекемелерімен қаншалықты бірлесіп жұмыс жасайсыздар?
– Біз денсаулық сақтау саласы болғаннан кейін міндетті түрде бірге жұмыс істейміз. Олармен келісіп отырамыз, солар арқылы сертификациядан өткіземіз, олардан тапсырма түседі. Көптеген ауру түрлері бар, соларға қарсы тамақ өнімдерін ұсынамыз, халық арасында дәріптейміз.
– Адамның жасын ұлғайтатын, жасартып жіберетін эликсир ойлап табу қаншалықты шындыққа жанасады?
– Дене қимылымен қатар, дұрыс тамақтануға тырыссаң, жасыңа лайықты тағамдарды пайдалансаң жасыңды ұзартуға болады. Жасартып жіберетін, жасты ұзартатын эликсир шығару деген болмайтын нәрсе. Өмір сүру ұзақтығы адамның күтіміне байланысты. Ең бастысы, адамның жүйке-жүйесі қалыпты болуы тиіс. Мысалы, қызғаныш, көре алмаушылық адамды аздырып жібереді, тез қартаюға алып келеді. Адамдарға жамандық ойлама, төңірегіңде жақсылық қана жаса, оны дарыта жүр. Ортаға пайдаң тиетін болса, ұйқың да тыныш, жүйкең де тозбайды. Жақсылық ойлаған адамды жақсылық күтіп тұрады.
– Әңгімеңізге рақмет!
Сұхбаттасқан Нұрсұлу МЫРЗАХМЕТОВА
Источник: aikyn.kz