Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің ғалымдары арнайы қоспаларды (диатомит және молибдат тұздары) енгізу арқылы негізгі құрамы бойынша оңтайландырылған отандық балық азығының технологиясын әзірледі. Бұл балық азығының қорытылуын және сіңімділігін жақсартады, сондай-ақ балық өнімдерінің сапасын арттырады.
Қазіргі уақытта жергілікті балық тағамдарын өндірушілер балық тағамының құнына әсер ететін және жарамдылық мерзімін қысқартатын ескірген өндіріс технологиясын пайдаланады. Сондай-ақ, шикізатты өндіріс орнына жеткізу үшін логистика шығындарын да ескеру қажет.
Қазақ ғалымдары ұсынып отырған технологиялар толығымен импортты алмастыруға бағытталған және құрамы жақсы және өзіндік құны төмен өнімді алуға мүмкіндік береді.
Университет ғалымдары зерттеп жатқан ғылыми жобаның мақсаты – тоған су шаруашылығында, аквамәдениетте және аквапоникте өсірілетін, су организмдерінің тіршілік әрекетін жақсартатын және су ортасының сапасына әсер ететін балықтарға арналған жемнің жаңа түрлерін әзірлеу және өндіру, сату.
Жобаны іске асыру барысында тауарлық массаға барынша қол жеткізу үшін балықтардың өсуі мен дамуын қамтамасыз етуге қабілетті және құрамында балықты азықтандыруға байланысты проблемаларды шешуге мүмкіндік беретін құрамында бірегей компоненті – диатомит бар отандық өндірістің толыққанды құрама жемдерін өндіру технологиясы әзірленді.
Ғылыми жоба биология ғылымдарының кандидаты, профессор Зерекбай Әліқұловтың жетекшілігімен жүзеге асырылуда.